Românii nu mai merg în Grecia și Turcia, visează la alte vacanțe: cum s-au schimbat destinațiile de concediu

de: Denisa Dudescu
22 07. 2023
**STRICTLY NO ONLINE PUBLICATION UNTIL 15.07.23**British Holidaymakers braving heatwave in Benidorm today.

Este cel mai aglomerat an după pandemia de coronavirus. Sunt cozi pe aeroporturile din România, dar și din alte țări europene, hotelurile în stațiunile clasice sunt ocupate, iar ofertele last minute nu mai sunt o opțiune. Din cauza temperaturilor ridicate în această perioadă mulți români aleg și zone mai răcoroase, precum Norvegia sau Suedia. 

Noile destinații de concediu preferate de români

Consultantul în turism Traian Bădulescu a explicat pentru Playtech.ro că de ceva vreme s-a schimbat și comportamentul turistului român, dacă înainte concediul era de două săptămâni și acela petrecut la mare, acum lucrurile s-au schimbat în favoarea vacanțelor mai scurte, dar mai variate.

„S-a diversificat numărul de destinații. Cei mai mulți aleg litoralul românesc, plus nu mai vorbim de Grecia, Bulgaria și Turcia, dar sunt turiști care au început să aleagă mai mult și alte țări ca destinație mai apropiate din bazinul mediteranean și din zonă.

Tunisia înregistrează o creștere Malta și Cipru sunt chartere și către Madeira, o „insulă a primăverii eterne” cum mai e denumită, acolo de exemplu pentru cei care vor să fugă de o caniculă, în Madeira temperatura este cam constantă tot timpul anului între 25-30 de grade, o insulă cu vegetație cu multe flori și poți să ajungi de la nivelul mării la 2.000 de metri sau mai mult au o infrastructură rutieră foarte bună.

În primul rând pentru turiștii care vor să evite căldura excesivă este să-și rezerve în perioadele de extrasezon când nu e așa de cald, seniorii, cei cu probleme de sănătate.

Destinațiile mediteraneene cam toate pornind de la Turcia, Grecia și până la Italia, Spania, vremea e foarte bună și temperaturile sunt ridicate și în mai-iunie și în septembrie și octombrie, vremea e bună și pentru îmbăiere, nu mai vorbim de plajă”, a declarat consultantul în turism Traian Bădulescu.

O surpriză în preferințele românilor a devenit Egiptul care înainte era căutat fie primăvara, fie toamna.

„Sunt curse chartere și acum pentru Hurghada și Harlem Shake. Și în Egipt se știe vara la soare temperaturile sunt între 45-50 de grade Celsius. Majoritatea merg în Egipt primăvara și toamna mai ales. Este o noutate înainte nu era prea accesată. 

Egiptul a prins foarte bine și în timpul pandemiei pentru că erau foarte puține restricții comparativ cu alte destinații și sunt și tarife mai mici decât în Antalya la all inclusive de 4-5 stele. Sunt români care aleg destinații exotice și acum, mai ales cele din Oceanul Indian: Maldive, Seychelles și Zanzibar”, a mai explicat acesta.

Românului îi place să călătorească

De ceva timp comportamentul turistului român vacanțele de două săptămâni nu mai sunt la mare căutare, sunt preferate cele scurte, însă în locații diferite.

„Majoritatea românilor își iau concediul în perioada de vară. Sunt două direcții sunt cei care își aleg și alte destinații inedite, nu doar cele clasice sau cei care aleg concedii și în alte perioade. Sunt categorii de turiști care merg în concedii și vara și iarna, din ce în ce mai mulți români cu venituri minim-medii au început să aibă mai multe deplasări, vacanțe sau mini vacanțe pe an.

De exemplu: pe un litoral vara: Grecia, Bulgaria, Turcia, Spania, mai merg și în România, măcar un weekend pe litoral sau la o pensiune rurală/ montană. Iarna înspre zona de iarnă merg de exemplu în Egipt unde e cald și atunci, în Dubai și alte  destinații exotice dacă își permit financiar.

Canicula schimbă harta turistică în Europa

Schimbările în modelele de călătorie vor deveni probabil mai frecvente în Europa, o regiune pe care cercetătorii în domeniul climei o descriu ca fiind un „punct fierbinte” pentru căldurile puternice din timpul verii, potrivit The New York Times.

Temperaturile ridicate din Europa schimbă destinațiile de vară atât pentru români cât și pentru străini.

În cea mai recent val de căldură, oficialii europeni au luat măsuri pentru a încerca să protejeze vizitatorii de vremea extremă. După ce un turist a leșinat în fața Acropolei din Atena, autoritățile au închis site-ul temporar vineri și sâmbătă,  din cauza căldurii.

Luni, Ministerul de Externe al Marii Britanii și-a actualizat sfaturile de călătorie pentru Grecia, Italia și Spania, menționând temperaturile extreme și riscul de incendii de pădure, avertizând turiștii britanici să fie la curent cu actualizările meteorologice locale.

„Acum de exemplu vara avem turiști care fug de căldură care aleg țările nordice, țările scandinave în special, Țările Baltice, Mare Britanie pentru diverse circuite.

Se observă tendința asta a românilor de a-și lua mai multe concedii sau vacanțe chiar dacă sunt mai scurte ca durată. Înainte pe vremea comunismului pe litoralul românesc, nu prea aveau cum să plece în străinătate și erau concediu de două săptămâni, acum media e de maxim 6 nopți pentru că românii compensează și pleacă în străinătate”, a explicat consultantul în turism.

Care este portretul turistului român cu salariu mediu

Consultantul Traian Bădulescu a creionat și care sunt preferințele unui salariat din românia cu sau fără copii.

„Portretul robot turistului: O familie de corporatiști poate și cu copii și fără copii, cu un job bun, dacă e să le facem portretul: ei aleg un city-break pe an sau două, vânând ofertele desigur, iarna aleg vreo destinație exotică precum Tanzania, Maldive, Thailanda, etc.

Și vara merg în Grecia, Turcia, Spania sau dacă vor să se distreze merg și pe litoralul românesc. Preferă să aleagă mai multe tipuri de turism”, a mai punctat acesta.

Unde mergem în România pe litoral

Eforie Nord rămâne în topul preferințelor românilor, în special pentru familii, iar Vama Veche cea mai nonconformistă stațiune și anul acesta.

„Eforie Nord rămâne în continuare o destinație pentru familiile cu copii, cum era cândva Mamaia Sud.

A crescut mult Eforie datorită investițiilor și datorită lărgirii plajelor. La Eforie s-a făcut acest lucru acum 6-7 ani și s-a văzut în creșterea numărului de turiști. Acum crește și Eforie Sud este o zonă mai liniștită, aici avem hoteluri mai mici.

Din stațiunile care aparțin de Mangalia s-au dezvoltat mai ales Neptun, Olimp și Venus, unde la fel vorbim de multe hoteluri modernizate chiar și câteva hoteluri noi.

Vama Veche rămâne pe nonconformism pe partea de distracție, de petreceri până dimineața pe plajă. Și 2 Mai pentru liniște și rămân Mamaia, Mamaia Nord pentru vestitele cluburi, evenimente.

Costinești a rămas în continuare o Cenușăreasă a litoralului românesc, iar autoritățile ar trebui să investească mai mult, poate va ajuta și lărgirea plajei atunci când se va face. Adevărata stațiunea consacrată a tineretului era Costinestiul: erau tabere”, a mai spus consultantul în turism.